Voor Huawei is er toekomst na Android, zegt Huawei zelf. De Chinese telecomgigant werd dinsdag door Google in de ban gedaan nadat het bedrijf al maanden van spionage wordt beschuldigd. Huawei heeft echter al lang een plan B klaarstaan.

De smartphones van Huawei draaien op Android, het besturingssysteem van Google. Tot augustus mag het bedrijf onder een tijdelijke vergunning nog gebruik blijven maken van de updates vanuit Google die het doorstuurt aan de gebruikers met een Huawei-telefoon. Ook verliezen Huawei-gebruikers voorlopig nog niet de toegang tot de Play Store. Maar als Huawei daarna nog ondersteuning wil van Google, zal het een nieuwe licentie moeten verkrijgen.

De reden achter het verbod van Google heeft alles te maken met de aanleg van 5G-netwerken over de hele wereld. Die moeten 4G gaan vervangen en onder meer vertragingen in dataverbindingen veel korter maken. De eigenschappen die 5G toegedicht worden, zijn essentieel voor de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s en bijvoorbeeld slimme fabrieken die zichzelf efficiënter maken. Maar onder meer de Amerikaanse overheid is bang dat China via Huawei spionage kan uitvoeren, als het Chinese bedrijf het 5G-netwerk mag aanleggen.

Een ingewikkeld probleem dus, maar de Chinese gigant – die uitgroeide tot de tweede smartphone-maker op aarde na Samsung – heeft al een oplossing op het verbod van Google. Dat beweert het bedrijf althans zelf. Het zou al langer werken aan een eigen besturingssysteem om deze problemen voor te zijn.

Dit weten we tot nu toe:


Het nieuwe mobiele besturingssysteem van Huawei zou 'HongMeng' heten.

Foto: Eric Gaillard/File Photo via Reuters

Het besturingssysteem dat Huawei nu zelf ontwikkelt zou 'HongMeng OS' heten, volgens een tweet van de Global Times, een Engelstalige krant uit China. Dit is waarschijnlijk het plan B waar Huawei al eerder dit jaar aan refereerde.


Huawei werkt al sinds 2012 aan HongMeng OS.

Foto: Sean Gallup/Getty Images

De niewssite Huawei Central die het bedrijf volgt, meldt dat Chinese bronnen zeggen dat het HongMeng al sinds 2012 in ontwikkeling is.


Huawei staat hoe dan ook voor een enorm obstakel.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Een eigen besturingssysteem uitdenken en bouwen is niet zo moeilijk, zo verklapte president consumentensoftware Wang Chenglu vorig jaar al tegenover Chinese media. Het obstakel waar Huawei nu voor staat is het ecosysteem aan apps dat op dit systeem moet gaan draaien. Dat ontbreekt bij de Chinese fabrikant.

Te weinig apps op een platform zijn vaak een teken aan de wand. Een gebrek aan apps op het Microsoft Windows-systeem, dat op de Windows Phone draaide, speelde bij dat platform een grote rol in het kwijnende marktaandeel en de uiteindelijke instorting.


Binnen China kan Huawei waarschijnlijk wel even vooruit, maar zonder Android worden de telefoons buiten het land minder aantrekkelijk.

Foto: Reuters/Edgar Su

Chinese smartphonegebruikers hebben dan wel Android op hun Huawei-telefoons, maar dat ziet er heel anders uit dan in bijvoorbeeld Nederland. Apps van Google zijn namelijk verboden in het land en zelfs de Play Store is er niet toegankelijk. Chinese bedrijven bieden eigen app-winkels voor Android-klanten.

Smartphonegebruikers uit andere landen zullen, gewend als ze zijn aan het gemak en de constante updates van bijvoorbeeld Google Maps, niet snel geneigd zijn om een nieuwe telefoon aan te schaffen die hun reguliere apps niet kan draaien.

Daarmee ziet Huawei zich dus gesteld voor het grootste vraagstuk: hoe blijft je 's werelds tweede telefoonmaker zónder die lucratieve Westerse markten? Als die wegvallen is het de vraag of Huawei zo groot kan blijven.


Een basisversie van Android lost het probleem van Huawei niet op.

Foto: Shona Ghosh/Business Insider

Mogelijk bedenkt Huawei een oplossing om de open-sourceversie van Android voor hun telefoons te gebruiken. Huawei bouwt nu al een eigen interface bovenop Android, zoals Samsung en HTC dat ook doen. Met die twee componenten is het wellicht haalbaar voor Huawei om de veranderingen voor de vaste, gemiddelde klant zo klein mogelijk te laten zijn.

Maar ook hier geldt het voorbehoud: in de eerste plaats werkt dit alleen voor de Chinese consument. Zonder actieve ondersteuning van Google en toegang tot updates, nieuwe features en toekomstige versies van Android, blijft het probleem van 'lege' Huawei-telefoons buiten China bestaan.


De opvouwbare smartphone Mate X van Huawei komt ook snel uit - wat betekent de Android-ban daarvoor?

Foto: Reuters

Huawei kan zichzelf waarschijnlijk wel redden op het gebied van simpele telefoons waar het groot mee is geworden - maar kan het ook ambitieuze producten lanceren? Zoals de Mate X-smartphone die je kunt uitvouwen om een groter scherm te hebben. Google was zonder meer van pas gekomen bij de verdere ontwikkeling van dit nieuwe vlaggenschip.

Lees meer over Huawei: